Formula MR

Prirodni biljni preparat protiv opadanja kose,
peruti i seboreje

enggerfra
Preparat Formula MR

 

Preparat Formula MRMarija Rakezić iz Vrnjačke Banje proglašena je jugoslovenskim pronalazačem 2000. godine. "Formula MR" postala je zlatna na Međunarodnom sajmu pronalazaštva "Eureka 2000." u Briselu.

-Radeći preko 30 godina u frizerskoj struci pratila sam oboljenja i promene koje nastaju na koži i korenu kose. Sve prisutnija pojava opadanja kose navela me je da se tridesetak godina unazad intenzivnije bavim ovim problemom koji i muškarcima i ženama podjednako zadaje brige.

Za svaku bolest najbolji lek dolazi iz prirode. Napravila sam tako ekstrat od sedam vrsta lekovitog bilja. Već prvi tretmani dali su izvanredne rezultate. Otklanjanje peruti bilo je potpuno, opadanje kose zaustavljeno, revitalizacija kože, korena same kose bila je efikasna, rekla nam je Marija predstavljajući svoj pronalazak koji je ispitao Republički zavod za farmaciju, a Savezni zavod za intelektualnu svojinu Beograd ga zaštitio 1995. godine upisom u Registar patenata.

Godine 1998. "Formula MR" se pozlatila medaljom "Mihajlo Pupin" u Beogradu. U aprilu 2000. godine na Međunarodnom sajmu inovacija "Nikola Tesla" gde je učestvovalo 250 izlagača Marijin losion je dobio još jedno zlatno priznanje.

Marija Rakezić uspešno se noseći sa svim kompleksnim obavezama savremene žene, smogla je snagu i izborila se da prezentuje žensku pamet i upiše se u zlatne pronalazače Internacionalnog Sajma "Eureka 2000" u Briselu.

-Nas deset izabranih jugoslovenskih pronalazača je u Briselu na devetodnevnom sajmu naišlo na izuzetan prijem. Dočekali su nas predstavnici ambasade. Ispred našeg štanda, uz pomoć ambasade napravili smo koktel za učesnike briselskog sajma. U brojnim susretima i kontaktima sa stranim predstavnicima uverila sam se da o nama Jugoslovenima imaju vrlo lepo mišljenje, kaže Marija.

Preparat Formula MRIskoristili smo priliku da Mariju upitamo o fenomenu – ŽENA PRONALAZAČ.

-Treba naglasiti da žena pronalazača i inovatora i u svetu, a i kod nas ima jako malo. Običnoj ženi koja je pre svega majka, domaćica, poslovna žena, potrebno je izuzetno mnogo napora da bi se dokazala i iskazala na još nekom polju, a da pritom ne poremeti uobičajene tradicionalne obaveze i da ne zapostavi porodicu, rekla je Marija Rakezić.

Za pronalazača godine Marija Rakezić proglašena je 23. novembra 2000. godine u Beogradu kada je dobila zlatnu plaketu i zlatnu medalju "Nikola Tesla". Pored zlata u Briselu, "Formula MR" je osvojila i medalju briselskog gradonačelnika, kao i medalju Ruske Federacije. Prirodni preparat "Formula MR" je 2000. godine uvršten u pomoćna lekovita sredstva. Naime, Vojno medicinska akademija u Beogradu je posle šestomesečnog kliničkog ispitivanja pozitivno ocenila lekovita svojstva preparata. "Na osnovu dobijenih rezultata može se zaključiti da je "MR formula" bezbedan preparat koji može da se upotrebljava kao pomoćno lekovito sredstvo u lečenju seboroičnog dermatitisa poglavine sa uočljivim efektom smanjenja deskvamacije (perutanja) i smanjenja osećaja svraba.", kaže pored ostalog u izveštaju prof. dr Đorđija Karadaglića, tadašnjeg načelnika Klinike za kožne i polne bolesti.

Na oktobarskim susretima pronalazača 2006. godine akademik Nikola Hajdin je uručio Mariji Rakezić prvu nagradu od 3.000 dolara za pronalazača iz Fonda "Mladen Selak" i to za Melem za negu kože i Preparat protiv opadanja kose.

U svakom slučaju, Marija Rakezić sa postignutim rezultatima može da posluži kao upečatljiv primer da savremena žena može da savlada sve prepreke i granice i vine se u svet priznatih inovatora i pronalazača.